Volgens een onderzoek van de Issuemonitor Duurzame Inzetbaarheid wil de helft van de werknemers salaris inleveren om in loondienst te blijven. Zo worden onder meer tijdelijke uren ingeleverd of willen werknemers een tijdelijke lagere functie accepteren. Ook een tijdelijke dienstverband, als detacheerder, bij een andere bedrijf zien werknemers als tijdelijke oplossing.
Om de ontslagbrief te voorkomen zijn hoogopgeleide werknemers het meest flexibel. De helft geeft aan salaris (in uren) in te willen leveren, in crisistijden. Ook willen deze hoogopgeleiden, als het tijdelijk is, een lagere functie accepteren. Van de middelbaar en lager opgeleiden geeft een derde aan salaris te willen inleveren.
Ontslagen
Toch ontslagen, wat dan? Dan blijkt dat meer dan de helft van de werknemers geen tweede plan heeft na ontslag. En toch geeft, volgens recent onderzoek, 30 procent aan hun baan (misschien) te verliezen. Vooral ouderen en lager opgeleiden geven aan geen tweede optie te hebben. Hoe jonger de werknemers zijn, des te beter ze voorbereidt zijn op een eventuele ontslagbrief. Zo’n veertig procent geeft aan te weten wat te doen na het ontslag. Hoe ouder, hoe minder men hierop voorbereid is, men verwacht ook minder snel ontslagen te worden dan een jongere werknemer.
Nu er steeds meer bedrijven, mede door de crisis, in de problemen komen om salarissen te betalen en eventueel werknemers moeten ontslaan, moeten de werknemers zich tijdig voorbereiden op deze opties. Leer je eigen arbeidswaarde kennen en werk aan je opties voor ná je ontslag.
Ben je zeker van je baan? Niets is zeker in deze tijden van recessie. Ook al ben je in vaste loondienst, ontslagen worden kan nog steeds. De arbeidsmarkt is tegenwoordig snel verandert.