Vandaag de dag wordt er binnen het bedrijfsleven steeds meer aandacht en zorg besteed aan ons milieu. Dat is uiteraard alleen maar een zeer positieve ontwikkeling. Ook het zogenaamde ISO 14001 certificaat draagt hier haar steentje aan bij. Het betreft hier namelijk de internationaal geaccepteerde standaard welke eisen bevat voor een milieumanagementsysteem. De standaard werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. In de praktijk is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van een milieumanagementsysteem om organisaties de mogelijkheid te bieden om een geschikt milieubeleid te ontwikkelen. Tegelijkertijd moet de standaard er eveneens voor zorgen dat de uitvoering er van kan worden gewaarborgd. Bent u ook wel geïnteresseerd in het ISO 14001 certificaat en wilt u er graag alles over te weten komen? Lees dan snel verder!
Kennismaking met het ISO 14001 certificaat
Concreet is het zo dat het behalen van een ISO 14001 certificaat in de praktijk niet één, maar wel twee verschillende voordelen met zich meebrengt. Het gaat hierbij om de volgende:
- Milieurisico’s van de bedrijfsvoering kunnen worden beheerst;
- De risico’s kunnen (indien mogelijk) verminderd worden;
Ondanks het feit dat veel bedrijven dit vermoeden is het zo dat er voor het behalen van het ISO 14001 certificaat geen wettelijke verplichting geldt. Dit gezegd hebbende is het zeker wel verstandig voor ondernemingen om zich te laten certificeren. Dit omwille van verschillende redenen. De belangrijkste reden is wellicht terug te vinden in het feit dat steeds meer gemeenten er om vragen op het ogenblik dat er een milieuvergunning dient te worden toegekend. Grote bedrijven en dan vooral overheden kiezen er bovendien eveneens voor om ISO 14001-certificatie vaak op te nemen als eis bij aanbestedingen.
Het ontstaan van verschillende ISO 14001 versies
In principe wordt er in de praktijk door de jaren heen gewoon algemeen verwezen naar het ISO 14001 certificaat. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de norm als het ware door de jaren heen verschillende updates heeft gekregen. Vanaf het moment dat deze op de markt is gelanceerd zijn er dan ook twee revisies verschenen. Het gaat hierbij om de volgende:
- De ISO 14001:2004 welke de norm compatibel moest maken met de ISO 9001:2000;
- De ISO 14001:2015 die een aanpassing aan de Annex SL structuur realiseerde;
De oorspronkelijke ISO 14001 norm werd in het leven geroepen in het jaar 1996. Indien u het ISO 14001 certificaat wenst te behalen spreekt het voor zich dat u steeds het certificaat zult behalen die wordt uitgereikt volgens de meest actuele versie van de norm.
Welke eisen zijn er verbonden aan het ISO 14001 certificaat?
Het spreekt voor zich dat u voor het behalen van het zogenaamde ISO 14001 certificaat rekening zult willen houden met tal van verschillende eisen. Het gaat hierbij meer concreet om de eisen zoals hieronder aangegeven:
- Milieubeleid;
- Planning, inclusief het opstellen van een milieu-risicoanalyse;
- Implementatie en uitvoering;
- Controle en het opstellen van corrigerende maatregelen;
- Een beoordeling van de directie van de onderneming;
Voor de ISO 14001 norm geldt dat ze op een dergelijke manier is opgezet dat ze zonder probleem te integreren is met niet alleen de ISO 9001, maar ook met andere ISO’s. In ieder geval mag het duidelijk zijn, het behalen van het ISO 14001 certificaat is voor elke onderneming, dus ook voor de uwe zeker en vast het overwegen waard.