De security branche heeft, net als elke andere sector, te maken met nieuwe ontwikkelingen en trends. Veel daarvan vergroten de mogelijkheden en efficiëntie van onze beveiligingssystemen. Tegelijkertijd creëren ze ook nieuwe risico’s. Vooruitkijken is daarom van cruciaal belang voor elke organisatie. In dit artikel belichten we de 5 belangrijkste trends in veiligheid voor dit jaar.
#1. Identiteit als perimeter
Dankzij nieuwe technologieën op het gebied van identificatie en toegangscontrole kunnen organisaties toegangsrechten definiëren op basis van individuele gebruikers en applicaties. In plaats van alle personen binnen een organisatie dezelfde rechten toe te wijzen, wordt er steeds zorgvuldiger gekeken naar de specifieke taken van een individu en welke rechten daaraan gekoppeld kunnen worden.
Door identiteit als perimeter te beschouwen kan elke individu toegang verleend worden tot de ruimtes die hij nodig heeft om zijn werk te doen.
#2. Personalisatie versus privacy
Privacy is zowel online als offline een hot topic. We leven in een wereld waar online diensten worden geruild tegen bizarre hoeveelheden persoonlijke data. Dit heeft in voorgaande jaren veel wantrouwen gecreëerd bij gebruikers. Met de implementatie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) begint het vertrouwen tussen een organisatie en haar consumenten geleidelijk aan weer een beetje te herstellen. Consumenten hebben nu meer invloed op welke gegevens er wel en niet door organisaties worden bewaard en de manier waarop hiermee wordt omgegaan. Het is in feite een zeer tegenstrijdige kwestie: Aan de ene kant willen we gepersonaliseerde dienstverlening en toegang, aan de andere kant willen we het liefst zo anoniem mogelijk blijven. De zoektocht naar balans tussen personalisatie en privacy kan dan ook zeker als een van de trends in veiligheid worden beschouwd.
#3. Het mobiliteitsaspect van veiligheid
De veiligheidsbranche wordt geconfronteerd met een enorme vraag naar meer mobiliteit, connectiviteit en gebruiksgemak. We maken steeds meer gebruik van cloud-gebaseerde diensten en smartphones om toegang te krijgen tot systemen. Dit zorgt voor een explosie van mobiele apps die ontwikkeld zijn voor het beheren van videocamera’s, het ontvangen van alarmmeldingen en de mogelijkheid om gebruikers de toegang tot faciliteiten te verlenen of te ontzeggen.
#4. Toenemende focus op cybersecurity
Het feit dat steeds meer beveiligingssystemen worden verbonden met een netwerk, creëert meer mogelijkheden. Maar het brengt vanzelfsprekend ook extra risico’s met zich mee. Alle apparaten die met een netwerk verbonden zijn – videocamera’s, intercoms, alarmsystemen, slimme sensoren – zijn in meer of mindere mate kwetsbaar. Dit dwingt fabrikanten om hun producten optimaal te beschermen tegen alle soorten cyberaanvallen. Bij het aanschaffen van toegangscontrolesystemen is de cybersecurity van zowel de hardware als software een steeds belangrijkere factor.
#5. Potentiele indringers worden niet langer onderschat
Toegangscontrolesystemen worden steeds geavanceerder. Maar hackers blijven ook niet stilstaan, en daar raken steeds meer mensen zich van bewust. Wanneer je als organisatie investeert in het meest moderne en geavanceerde toegangscontrolesysteem, ga je er niet meer vanuit dat het 100% ondoordringbaar is. Waar de potentiele indringers in het verleden vaak werden onderschat, wordt er nu rekening gehouden met het feit dat zij beschikken over de kennis, vaardigheden en middelen om problemen te veroorzaken, zelfs al lukt het hen niet om volledig binnen te dringen. Juist door dat bewustzijn wordt het voor indringers moeilijker om lang genoeg de overhand te behouden om schade te kunnen veroorzaken.