Als ZZP’er of beginnend ondernemer kun je wel leukere dingen bedenken om in te investeren dan een boekhoudprogramma. Maar het is iets waar je niet zonder kunt als je een onderneming financieel gezond wilt houden en een fikse boete bij de Belastingdienst wilt voorkomen. Dus wordt er online veel gezocht naar ‘gratis boekhoudprogramma’. Dit zijn een aantal mogelijkheden die je gratis kunt gebruiken:
- Spreadsheets zoals Excel of Google Spreadsheet: als je goed de weg weet met deze programma’s kun je zelf geheel inrichten hoe je wilt dat het werkt en er uitziet. Het kost wel aardig wat tijd om het op te zetten, tenzij je een gratis template downloadt, wat uiteraard minder aangepast is aan jouw wensen en benodigdheden. Google spreadsheets zijn wel gemakkelijk online opgeslagen zodat je overal met een internetverbinding updates kunt maken.
- Gratis boekhoudprogramma’s om te downloaden zijn bijvoorbeeld Manager.io of GnuCash. De desktopversies zijn geheel gratis en hebben een support forum voor vragen. Voor een kleine zaak of particulieren is het gemakkelijk te gebruiken. Zorg wel dat je vaak back-ups maakt!
- Online software zoals Rompslomp, en iMuis Online, die slechts enkele functies gratis aanbieden. Om alle functies te kunnen gebruiken is een maandelijks abonnement nodig. Hoe meer functies je wilt gebruiken, hoe duurder het pakket wordt.
Anderen zoals MoneyMonk en Visma eAccounting kun je gratis proberen voor 30 dagen. e-Boekhouden.nl geven startende ondernemers een gratis periode van 15 maanden. Dit is erg handig als er in het begin nog niet voldoende inkomsten zijn om te investeren in een boekhoudprogramma. Maar uiteindelijk is het dus toch niet gratis. - Geheel gratis boekhoudpakketten zoals BusinessCompleet.nl bieden gratis software, ruimte in de Cloud, en support aan. Toch moeten zij ergens geld verdienen, wat onder andere wordt gedaan door je gegevens te verkopen.
Voor een freelancer met een klein budget of als particulier zijn er wel gratis mogelijkheden te vinden. Maar als je de boekhouding van een goede zaak bij wilt houden en ook je belastingaangifte meteen wilt doen, is het beter om te betalen voor een programma met ondersteuning en back-ups. Heb je als starter nog geen geld om in de boekhouding te investeren, neem dan een gratis proefpakket waar je later voor betaald.
Meer informatie, verdere interessante bronnen:
– Startpunt online boekhouden, handig de beste boekhoudprogramma’s vergelijken
– Gratis versus betaald boekhoudprogramma software overzicht
Wat je ook doet, verdiep je eerst in deze materie, experimenteer wat met verschillende systemen, kijk wat je zelf meest fijn vindt.