De bitcoin, tot een jaar of wat geleden door niemand serieus genomen. Tegenwoordig hebben mensen overal in de wereld deze vorm van digitaal geld in handen. Binnen een jaar is hij zo’n 80 keer over de kop gegaan. De virtuele munt zorgt daardoor voor hoofdbrekers bij de belastingdienst. Want wat kan de belastingdienst doen tegen de bitcoin?
Vermogen
De bitcoin geld volgens de wet wel als vermogen. En over vermogen moet belasting worden betaald. Maar de belastingdienst ondervind hierbij de nodige problemen. Wanneer je voor 21.000 euro aan bitcoins bezit, moet je dit aangeven. Vanaf dat moment moet je namelijk belasting betalen over het vermogen wat je hebt. In de praktijk valt dit echter nauwelijks te testen. De reden hiervan is dat deze vorm van digitaal geld niet onder de wet van financieel toezicht valt.
Financieel toezicht
Er zijn zover bekend nog geen Nederlanders die op met de bitcoin op de payroll staan bij hun werkgever. Wanneer dit betaalmiddel echter meer geaccepteerd gaat worden, kan het echter wel bepaalde gevaren gaan opleveren voor de belasting. Volgens de Wet financieel toezicht is de bitcoin geen geld. Daardoor kan het gebruik niet worden gecontroleerd door de belastingdienst