image De metselaar en zijn/haar vak image Tips om de creativiteit in je bedrijf te boosten

Drop us a line...

Verstuur bericht

Alles wat je moet weten over zwangerschapsverlof

Ben je zwanger van je eerste kindje? Dan weet je waarschijnlijk nog niet precies wat je allemaal moet regelen en wat er allemaal bij je zwangerschap komt kijken. Een van de dingen waar je recht op hebt als je zwanger bent is zwangerschapsverlof. Maar hoe moet je dit regelen? En hoe lang duurt het zwangerschapsverlof precies? Het is heel begrijpelijk als je dit allemaal nog niet precies weet. In deze blog vertellen we je een aantal belangrijke dingen die je moet weten over het zwangerschapsverlof.

Hoe lang duurt het zwangerschapsverlof?

Als je zwanger bent, heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Je verlof duurt dus altijd 16 weken in totaal. 4 tot 6 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum kun je met verlof gaan. Ga je bijvoorbeeld 5 weken voor je uitgerekende datum met verlof? Dan mag je 1 week optellen bij je bevallingsverlof. Zo heb je altijd minimaal 16 weken verlof, ook als je baby te vroeg of te laat geboren wordt. Als je baby te vroeg geboren wordt, tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken op bij je bevallingsverlof. Zo duurt je verlof in totaal alsnog 16 weken. Als je baby te laat geboren wordt, kan het zelfs zo zijn dat je verlof langer duurt dan 16 weken. Je bevallingsverlof gaat namelijk pas in op het moment dat de baby daadwerkelijk geboren is, ook als dit later is dan gepland. Als je 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat en de baby 1 week te laat wordt geboren, heb je in totaal dus 17 weken verlof.

Activiteiten tijdens zwangerschapsverlof

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tijdens je zwangerschapsverlof. Sommige vrouwen zijn het liefst nog heel actief, terwijl anderen juist snel uitgeput zijn. Het is in ieder geval om goed uit te rusten tijdens je zwangerschapsverlof. Probeer voldoende te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen. Als de baby geboren is, zul je dit namelijk niet meer hebben! Je kunt bijvoorbeeld geboortekaartjes ontwerpen, babykleertjes wassen, je huis opruimen en je vluchtkoffer klaarmaken. Maar het is ook belangrijk om lekker te ontspannen, een boek te lezen of een hele serie te kijken. Ook kun je een pretecho laten maken als je op tijd met zwangerschapsverlof bent gegaan. Het kan namelijk heel leuk zijn om je baby nog even goed te bekijken voordat hij of zij wordt geboren. Dit is een heel bijzonder moment om samen met je partner mee te maken. Je kunt namelijk echt zien op wie jullie baby gaat lijken. Bij Pretecho&zo kun je een pretecho laten maken in een warme en gezellige sfeer, waardoor je dit moment niet snel zal vergeten!

Zwangerschapsverlof aanvragen

Je kunt je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever. Dit moet uiterlijk 3 weken voordat je verlof ingaat gebeuren. Dat wil dus zeggen dat je je verlof uiterlijk 7 weken voor de uitgerekende datum moet aanvragen, aangezien je verlof uiterlijk 4 weken voor die datum ingaat. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren en je hebt recht op een uitkering. Meestal vraagt je werkgever de uitkering aan bij het UWV, waardoor jij gewoon betaald krijgt gedurende je verlof.

Zwangerschapsverlof man

Ook de vader van het kindje heeft recht op verlof, namelijk eenmaal het aantal werkuren per week. Vaak komt dit dus neer op 5 dagen. De vader mag zelf bepalen wanneer na de bevalling hij de dagen opneemt, als ze maar wel worden opgenomen binnen 4 weken nadat de baby is geboren.

      Gerelateerde berichten
      • Alles
      • Op auteur
      • Op categorie