U wordt ’s ochtends wakker, opent de gordijnen en ziet glas om uw auto liggen; de ruiten zijn ingeslagen en u ziet dat dieven de autoradio hebben meegenomen. Wat doet u? Helaas zijn auto’s, zeker moderne modellen, steeds vaker het doelwit van inbraken. Dieven hebben het met name gemunt op makkelijk mee te nemen accessoires zoals radio’s, speakers of navigatie. Ook airbags en koplampen worden nogal eens gestolen. Een goede autoverzekering doet wonderen. Na zo’n inbraak is het kwestie van snel, maar zorgvuldig handelen. Wij geven u praktische tips.
Inschatting van de schade
Belangrijk is het dat u direct een inschatting van de schade maakt en aangifte van de inbraak bij de politie doet. Vervolgens neemt u contact op met uw verzekering. Bent u allrisk verzekerd, dan wordt ook de schade, bijvoorbeeld het gebroken glas, aan uw auto gerepareerd. De spullen die uit de auto zelf zijn gestolen, vallen onder de inboedelverzekering. Let er wel op dat u van de spullen in de auto een bewijs of eventueel bonnetje heeft. Verzekeraars kunnen hier mogelijk een probleem van maken. Indien u alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) heeft, kan een verzekeraar weinig doen.
Goed op de hoogte: Vraag dit altijd na bij de verzekeraar van uw auto. Kijk ook voor de zekerheid of u geen pasjes mist of andere spullen met persoonlijke gegevens die u toevallig in de auto had liggen. Merkt u dat er pasjes zoals bankpasjes of creditcards zijn verdwenen, blokkeer deze dan direct.
Waarom de politie inschakelen na een auto-inbraak?
Veel mensen denken dat het niet nodig is om de politie in te schakelen omdat dat niets oplevert en de dieven er al lang en breed met uw spullen vandoor zijn. Toch is het belangrijk om wel aangifte van de inbraak te doen. Dit helpt de politie om ook in uw omgeving alerter te zijn en nieuwe inbraken voor te zijn. Het is goed mogelijk dat de dieven nog een keer toeslaan en dat ze dan wel gepakt worden.
Bijstand en hulp
Het aangeven en invullen van verzekeringswerk is een precieze klus. En op basis van deze aanvraag overweegt de verzekeraar om uiteindelijk uw gestolen spullen in geld uit te keren. In de meeste gevallen is het geen probleem, zolang u het papierwerk netjes invult. Maar wat als de verzekeraar moeilijk doet over de inbraak en niet meewerkt of niets uitkeert? Gaat het om veel schade en wilt u graag helderheid, dan is het mogelijk om een advocatenkantoor, zoals Advocatenkantoorphea.nl, gespecialiseerd in verzekeringen voor deze klus in te schakelen. Een gespecialiseerde advocaat op het gebied van verzekeringen weet direct wat uw rechten zijn en hoe u deze kunt inzetten.
In het vervolg
In het vervolg een auto-inbraak voorkomen? Zorg dat u nooit waardevolle spullen in uw auto achterlaat. Dieven kunnen speciale scanners gebruiken om te checken of er waardevolle elektrische apparatuur in de auto ligt. Bijvoorbeeld laptops, tablets of een telefoon. Neem die dus ook mee uit de auto. Haal het dashboardkastje leeg en laat ook hier geen spullen in slingeren. Zet tot slot uw auto zo dichtbij mogelijk bij uw woning op een goed verlichte plek.